Tycker du som jag……

28:e April 2009 förändrades brädspelsvärlden ordentligt. Till det sämre. Ett lämmeltåg skapades och marscherade rakt fram till ett stup där de samfälligt skrek ”ta mina pengar!!!!!” innan de begick illa överlagt mord på hobbyn. Kickstarter var ett faktum och jag har inte slutat svära sedan dess….

Kickstarter har kanske skapat en och annan hit, men det fanns hits långt innan kickstarter med. På den gamla goda tiden gick det till så att en snubbe eller snubbina som var sugen på att skapa ett spel fick klippa ut pappersfigurer och tvinga grannarnas barn att spela det i utbyte mot rabarbersaft (den äckligaste saften!), och det ver helt helt underbart!

Missförstå mig rätt, kickstarter fyller i teorin ett fantastiskt syfte där häftiga idéer kan bli till verklighet och framförallt bli så oerhört mycket maffigare än de annars skulle kunna bli. Men i praktiken så är en enormt stor del av verksamheten på Kickstarter stora företag som föredrar att få pengarna långt innan de ens har producerat spelen eftersom det är väldigt bekvämt på det viset. Problemet som uppstår är att det inte längre finns minsta lilla risk för ett företag att producera ett spel längre, förutsatt att det slår rekord på Kickstarter. Det vore kanske inte ett så stort problem egentligen, om man tycker att världens alla Kjellar och Kjellinor har bättre omdäme när det gäller spelidéer än världens främsta speldesigners. Före det är Kjellarna och Kjellinorna som bestämmer nu, det betyder att resten av oss får dras med ännu mer….plast… och spel som ser oerhört häftiga ut…men som du borde få rabarbersaft för att spela.

Känner du ändå ett behov att hoppa in i lämmeltåget och kasta pengar? Då förteslår jag en snabbvisit till www.flopstarter.com jag uppskattar särskilt deras endimensionella printer.

Eller tycker du som jag… omfamna då lathunden i dig och gör som Pippi; gör det en annan jävla dag för Kickstarter är här och vi har inget jävla val….